Författare: Martin Widmark
Illustratör: Henrik Tamm
Boken handlar om: Den 13 årige pojken Tyko som jobbat nere i gruvan så länge han kan minnas. Där tvingas han jobba tillsammans med alla dom  andra pojkarna varje dag. Bara söndagar åker dom i den lilla korgen upp till markens yta för att besöka kyrkan där Tyko får känna en härlig doft från en rök. En dag hittar Tyko ett brev som var helt anonymt under täcket i sin säng. Där står det att han måste under lördag natt smyga sig till korgen som hissas upp till överjorden. Där ska han till en specifik plats för att möta någon med ett uppdrag och saker att visa för Tyko.
Jag tycker att: Boken var sådär. Den var ganska trög och långtråkig. Man kom inte riktigt vidare i den och fick inte den läslusten man vill ha. Det finns tre delar som man måste läsa för att få klart hela berättelsen men jag känner inget behov av det. Serien heter Tyko Flores äventyr.
/ Novelle
 
 
Författare: Petrus Dahlin
Boken handlar om: Maia som precis flyttat till sitt nya hem i New york. Hon är ensam hemma nästan hela tiden och får hemundervisning. En dag börjad hon att höra en röst, en flickröst från det låsta rummet. Hon hör rösten varje dag när hon är i närheten av rummet och till slut går hon in fast hennes föräldrar sagt att hon inte får. Det var det enda varma rummet i hela lägenheten och till Maias förvåning, tomt. För varje steg närmare mitten av rummet blir rösten tydligare. Till slut får hon ganska bra kontakt med "rösten" och får veta mer och mer om "den". Till slut blir hennes "liv" på ett helt annat sätt.
Jag tycker att: Den var suuuuuperbra och läskig! Den är skriven på ett så verkligt sätt så att det känns på riktgt! Man fick verkligen gåshud emällanåt.
Sidor: 180
/ Novelle